Från Kunskapskanalen i TV

Vi har närmare fem timmar föreläsningar från vår smärtdag 2011 som då och då sänds i kunskapskanalen, och ligger ute på UR play. Det handlar om allt från smärtanalys till undersökning av patient. Det är föredrag om smärta och smärtanalys, läkemedel och behandlingar och Dr Bo Bertilson visar undersökning av en patient.

Här har du länkar till filmerna

Vad kan du kräva som patient? När det gör ont i hela kroppen - vad gör du då? Smärtdoktor Björn Bragée berättar om dina rättigheter och skyldigheter som patient när du söker hjälp för fysisk smärta i kroppen. Hur hanterar man smärtan samtidigt som omgivningen kan vara misstänksam mot dina upplevelser?

 

Intervju med smärtläkaren Björn Bragée Smärtläkaren Björn Bragée intervjuas av UR Samtidens redaktör Kristofer Andersson om långvarig smärta.

 

Ryggvärk eller ledvärk - olika sorters smärta Sextio procent av befolkningen har ont i kroppen - men hur definierar vi smärta och hur kan vi hantera den? Det finns sju olika smärttyper som kräver olika behandling. Vilka är de, och vad beror de på?

 

Nya läkemedel mot smärta Smärtdoktor Björn Bragée guidar in i en värld av läkemedel - när de ska användas och när de inte ska användas. Det finns både gamla trotjänare och nya läkemedel som lindrar smärta. Det gäller bara att veta vilka som hjälper mot vad.

 

Smärtan och dess följeslagare I smärtans spår följer depressioner och nedstämdhet. Men det krävs ändå att den drabbade försöker hitta roten till det onda och läsa på - här får vi lära oss både om hur man använder plåster mot smärta och hur man söker vidare information - och vilka fallgropar det finns.

 

Mindre smärta med sol, fisk och ägg Hur påverkas kroppen av långvarig smärta och var kommer den ifrån? Smärtdoktor Björn Bragée tar upp exempel som att tretto procent av israeliska soldater - unga, friska personer - utvecklar långvarig smärta. Hur kan smärtan minska?

 

Att leva med smärtan Doktor Bo Bertilson från Karolinska institutet visar med hjälp av sin patient Mia hur en noggrann undersökning av smärtpatienter går till - och hur känslig kroppen är för beröring hos många smärtpatienter. Dessutom får vi inblick i ett nytt forskningsprojekt.

 

Dela med dig! Dela med dig!

Gilla oss på facebook!

Britt Bragées Blogg

Här finner du artiklar om neurosomatik och forskning om smärta, ångest och nedstämdhet.

Det finns Feldenkrais-övningar som kan hjälpa dig vid dessa besvär.

Gå till sidan.

Gilla arga doktorn på Facebook

Välkommen logga in

Gilla oss på Facebook

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.