Dr Tore Persson in memoriam

(bild: Tore med kära hustrun Britte på klinikutflykt)

 

Vår käre medarbetare Tore Persson, smärtläkare, har hastigt gått bort den 11 augusti 2016 i en ålder av 63 år. Han efterlämnar närmast hustrun Britte och dotter. Tore var en inspirerande person, som utvecklade flera nya idéer inom medicinen, och var också en påläst debattör inom kostområdet. Många minna honom också som skådespelare, artist och musiker. Vi har en minnesbok på kliniken, där den som önskar kan skriva några ord till Tore och hans anhöriga. Kan man inte detta kan man också maila till info@bragee.se  , så för vi in dina tankar i boken.

Man måste säga att dr Tore, som blev hans överläkartitel på vår rehabklinik, var en man med många strängar och många lyror.

För oss arbetskamrater och för otaliga patienter var han en innovativ och inspirerande specialistläkare. Han visade stor empati och människokunskap, och kunde lite plirande locka fram det existensiella i alla möten. Han var dels den gode teknikern, van vid narkosläkarens alla verktyg, injektioner och akutomhändertagande, dels diagnostikern som snabbt kunde föra tanken till EDS eller nervsmärta beroende på de fynd han fick vid sina raska kroppsundersökninger, och dels människoläkare med särskilt hjärta för de svaga, sjuka och behövande.

Han hade därtill nyfikenheten att ge sig in på nya områden. Sista tiden läste han in den moderna forskningen om kroniskt trötthetssyndrom, ME/CFS och fann länkar till sina områden som vitaminterapi, bindvävssjukdom och modern neurofysiologi. Tore var en excellent läkare i den roll han hade som teamdoktor för dem med smärta och utmattning. Han forskade om tinnitus och om ljudens påverkan på hälsan. Vem rycktes inte med i hans föreläsningar om sockrets skada, eller C- och D-vitaminets fysiologiska verkan.

För andra var han säkert mer känd som skådespelare, trubadur eller debattör! Han var utbildad på statens scenskola i Malmö och hade en lång rad roller i filmer och på scen. I slutet sällskap kunde han berätta sina härliga skrönor lika träffsäkert på göingemål som söderslang.

Han deltog i filmer som AP Möller fastighetsskötare eller i Fyra Nyanser av Brunt. I den senare filmen kan rollen inte inte varit så svårcastad, då han kunde promenera rakt in från gatan till att föreställa kurator med hästsvans, öronring och skinnväst. 

Tore skrev såväl visor som filmmusik eller barnopera. Men han började sin bana som medlem i famösa punkbandet Bullshit, det första i genren i Sverige. Under 70talet var han gitarrist och sångare i folkmusikbandet ”Grus i Dojjan”. 1975 var man årets hetaste och största attraktion i svenska folkparkerna, och sedan dess haft sin popularitet bevarad med årliga turnéer eller föreställningar. Dagens Nyheter har skrivit om bandet att det är folkmusikens Rolling Stones.  Men han åtog sig också uppdrag och var i åtta år ordförande i YrkesTrubadurernas Förbund och medlem i Svenska Musikrådet. Glad och stolt skulle han så för trettioandra året i följd inviga Malmöfestivalen med ”Gruset”, vilket istället kom att bli en minnesföreställning. Dagen innan hade han efter en kort och dramatisk hjärtsjukdom lämnat livet på en av de intensivvårdsavdelningar där han själv tjänstgjort som narkosläkare.

Tore gjorde 70 radioprogram för Sveriges Radio om svenska musikpersonligheter. Jag tror han gärna gjort ett sista mustigt om sig själv och ironin i ett sådant slut.

Han kom till vår rehabiliteringsklinik 2014 från överläkartjänst på Åland och bidrog med kraft till en ny vårdmodell baserad på modern hjärnfysiologi. Tore var pionjär med spegelterapi vid ensidiga nervsmärtor, och utvecklade denna teknik som bygger på djup kunskap om hur spegelbilden hjälper hjärnan att överföra lindrande intryck från ena till andra kroppshalvan. 

Han tog naturligt hand om klinikens föreläsningsprogram om andningens betydelse för hälsa och smärta, hans vetenskapliga och fysiologiska kunnande var stort, och hans kostföreläsningar var lika mycket show som kunskapsförmedlande. "Känner du något sött i munnen, spotta ut det", fick deltagarna veta, och Tore förstod lika väl som dem att man måste sikta på stjärnor för att nå toppen. Han hade precis avslutat en längre artikelserie om sockrets faror.

 

Han ledde projekt om spegelterapi, tinnitus, andning och smärta. Och hans rehabdeltagare hade ofta varma ömdömen, "du är så cool" sade en yngre patient.

Ständigt nytänkande studerade han just kattens spinnande ljud och den lugnande och välgörande påverkan musik med dessa frekvenser har på celler och människa. Han introducerade en metod för modulerat elbehandling med TENS byggd på 40hz frekvenser.

Han var ömsint och omhändertagande mot sina kära, ja mot alla som det behövde. Tore trivdes med sin jobbfamilj- ett begrepp han myntade -  och var nöjd med livet när han rycktes bort.

I hans himmel måtte det finnas både medryckande bakgrundsmusik, och det stilla spinnandet av ett stort kattdjur.

 

Tack Tore, du må vara borta- svårt att fatta- men dina tankar och din gärning lever vidare.

 

Björn Bragée, smärtläkare, klinikchef

Dela med dig! Dela med dig!

Gilla oss på facebook!

Britt Bragées Blogg

Här finner du artiklar om neurosomatik och forskning om smärta, ångest och nedstämdhet.

Det finns Feldenkrais-övningar som kan hjälpa dig vid dessa besvär.

Gå till sidan.

Gilla arga doktorn på Facebook

Välkommen logga in

Gilla oss på Facebook

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.