Diagnos - Ehlers-Danlos syndrom, EDS

Överrörlighet och smärta

EDS, eller Ehlers-Danlos syndrom, är en grupp ärftliga sjukdomar som påverkar kroppens bindväv, vilket kan orsaka problem med hud, leder, blodkärl och andra organ. 

Eftersom EDS är en genetisk sjukdom finns det ingen botemedel, men det finns olika sätt att behandla symtomen och förbättra livskvaliteten för personer med EDS. Behandlingen av EDS är vanligtvis individanpassad och kan omfatta en kombination av medicinska, terapeutiska och livsstilsförändringar. Här är några exempel på behandlingar som kan hjälpa personer med EDS: 

Smärtlindring: EDS kan orsaka kronisk smärta, som kan behandlas med smärtstillande mediciner, inklusive receptbelagda och receptfria läkemedel. Konsultera en specialist i smärta och läkare vana vid EDS.

Fysioterapeutisk behandling: Detta kan hjälpa till att stärka muskler och leder, förbättra rörligheten och minska risken för skador. Fysioterapeut med vana från EDS rekommenderas. 

Kirurgi: Vissa personer med EDS kan behöva kirurgi för att åtgärda problem som ledinstabilitet, skador på organ eller för att minska smärta. Hjälpmedel: Hjälpmedel som ortoser (stöd eller skydd för leder), rullstolar och andra hjälpmedel kan hjälpa till att stödja leder och förbättra rörlighet. 

Livsstilsförändringar: Att äta en hälsosam kost, undvika överansträngning och undvika aktiviteter som kan orsaka skador kan också hjälpa till att hantera EDS-symtom. 

Utbildning och information. Då bindväven är lucker behöver man råd, inte minst inför sjukvårdsingrepp. Det är viktigt att personer med EDS arbetar tillsammans med sina läkare och andra vårdgivare för att utveckla en individanpassad behandlingsplan som är lämplig för deras behov. 

EDS är en "föräldralös" diagnos där symptomen får avgöra vilken specialitet som primärvård väljer vid behov av specialistvård. 

Vård hos oss: Vid allmän smärta kan rehabilitering smärta vara utmärkt. För utredning och annan behandling passar vår smärtklinik, inom sjukvårdsförsäkring eller egen betald vård, där vi kan ge allt från specialistkunnig fysioterapi till avancerade behandlingar och förskrivning.