Vi kan kontrollera den livsviktiga kroppspulsådern

65+? Vänta inte

Dagens Nyheter och Socialstyrelsen larmar i påskveckan 2024 att alldeles för få seniorer 65+ låter undersöka sin kroppspulsåder, och att var femte missar gratisundersökningen som erbjuds i en del regioner -och kvinnor erbjuds inte hjälpen. Men hos oss kan du få det gjort direkt utan väntetid på tid som passar dig.

Det är inte värt att läta bli den undersökningen, som är en engångsförsäkring att kroppens största pulsåder, aortan inte brister. Kroppspulsådern kan med tiden vidgad och få en utbuktning där kärlväggen blir allt tunnare, och till slut spricker. Dödligheten blir då stor och oftast omedelbar. Man får akut svår buksmärta och stora inre  blödningar, så enda räddningen är akut kirurgi vilken är riskfylld.

Men vidgningen kan upptäckas i tid med en ultraljudsundersökning, där man direkt får endera lugnande besked, eller hänvisning till bedömning för kirurgi, som undanröjer risken och kan ske planerat med goda resultat. Det är i första hand äldre män,  och inte minst de som röker eller har släktingar som drabbas som måste undersökas. Det är ingen tillfällighet att regionerna erbjuder screening. Du kan förstås välja att kontakta vården för denna, men också lyfta luren och få den gjord på dagen hos oss.

Det kan finnas många skäl att man missat, man kanske inte uppnått sicreeningåldern 65, eller inte haft tid. Kanske är du kvinna? Då kallas du inte till undersökning av regionen, men var femte patient med brusten aorta är kvinna. Det anses inte "kostnadseffektivt" att erbjuda förebyggande undersökning för kvinnor. Så tänker inte vi, för den femte patienten - en kvinna över 55 är det lika viktigt som för patient 1-4, d.v.s. männen. På Medect sker undersökningen direkt av van radiolog med stor vana och avancerad utrustning. Priset är modest, och du kan passa på att göra en allmän undersökning av tio andra områden i kroppen med rimlig tilläggskostnad. Se prislistan.

Det är en enkel ofarlig undersökning med hjälp av ofarligt ultraljud utan röntgenstrålning, Vår radiolog Anastasios Michos är internationellt känd expert på ultraljud och ger dig svar direkt och hänvisning.

Är du är intresserad som privatbetalande så kan du kontakta på boka/info länken eller ringa 08-6618875 för direkt bokning.Läs våra allmänna villkor om bl.a. personuppgifter