Testikel - undersök knöl eller cancer med ultraljud

Tid snabbt vid oro för cancer

Om du känner oro för pungen och testiklarna, kan vi mycket snabbt undersöka om det är cancer eller annan sjukdom med hjälp av ofarligt avancerat ultraljud. Du får snabbt besked .

Det är inte ovanligt att män oroar sig för smärta eller obehag från pungen, men man skall veta att testikelcancer är ovanligt. De flesta blir av med sjukdomen efter behandling, även om sjukdomen har hunnit sprida sig. De flesta personer som får sjukdomen är mellan 28 och 43 år.

Men även om förändringar i testiklarna kan vara godartade är det viktigt att du blir undersökt om du har symtom.

Symtom på testikelcancer

Här är de vanliga symtomen på testikelcancer. Du kan ha ett eller flera av dem:

  • Det finns en knöl i testikeln.
  • Testikeln har fått en annan storlek och kan kännas annorlunda.
  • Testikeln känns tyngre.
  • Det gör ont i testikeln.

En del får inga symtom förrän cancern har spridit sig. Du kan till exempel få ont i magen och ryggen. Ett annat mindre vanligt symtom är att en eller båda bröstkörtlarna börjar ömma eller växa. Symtomen kan ha andra orsaker, till exempel att testikeln har vridit sig eller att bitestikeln har blivit inflammerad. Bitestikeln är ett litet organ som finns bakpå testikeln. Där lagras och mognar spermierna.

(Bilden visar att Michelangelo hade klart för sig att ena testikeln ofta naturligt hänger lite lägre)

Vad ska man göra om man får besvär?

Får du mycket ont av plötsligt smärta, feber eller rodnad och värme i området, bör du söka din vårdcentral eller urolog omedelbart.  Om man har akut smärta är det nämligen mycket viktigt att man blir undersökt snarast, då en del andra tillstånd, som vridna testiklar (testis-torsion) kan behöva snabbt ingrepp. Så vid akuta besvär bör du ha omedelbar bedömning och inte vänta. Vid lite längre tids oro för knölar och hårda partier eller att det känns annorlunda - då är en ultraljudsundersökning en skonsam och snabb metod, som kan bespara från kirurgi. Vi kan hjälpa dig med en ofarlig och snabb undersökning - till och med samma dag - med ultraljud om du känner knölar eller hårda områden i pungen, 

Vår ultraljudsundersökning görs med den senaste och mest avancerade utrustningen som finns. Vår erfarne radiolog (röntgenläkare) är särskilt lämplig för detta vid misstanke om testikelcancer. Vi undersöker då samtidigt om det finns ljumskbråck  då det kan ge liknande symtom, 

Är du är intresserad som privatbetalande så kan du kontakta nedan eller ringa 08-6618875.Läs våra allmänna villkor om bl.a. personuppgifter


´Fakta

Testiklar hos män, är ovalformade könskörtlar som är en del av det manliga reproduktionssystemet. De är placerade i pungen, en säck av hud och muskler under penis. Testiklarna är vanligtvis släta, något fastare i konsistens, och rör sig lite inuti pungen. De är ansvariga för produktionen av spermier och manligt könshormon.

Varje testikel är vanligtvis omkring 4 till 5 cm lång och 2 till 3 cm bred, men storleken kan variera mellan individer. De hänger vanligtvis på en något ojämn höjd, där en sida hänger lite lägre än den andra för att minimera kompression vid sammanpressning av benen.  Det är viktigt att regelbundet göra självundersökningar för att upptäcka eventuella ovanliga förändringar, som kan vara tecken på medicinska tillstånd som testikelcancer eller infektioner.

Ett bra tips är att känna igenom pungen i badet eller duschen när du är varm och avslappnad. Värmen får pungen att bli större och gör det lättare att känna på testiklarna. Det är även lättare att känna ojämnheter om du är intvålad och fingrarna lättare glider över huden.