Testikel - undersök knöl eller cancer i pung med ultraljud

Tid snabbt vid oro för cancer

Om du känner oro för vad som sker i pungen och testiklarna, kan du mycket snabbt boka in tid hos oss för att undersöka om det är cancer eller annan sjukdom med ofarligt avancerat ultraljud. Du får snabbt besked .

Det är inte ovanligt att män oroar sig för smärta eller obehag från pungen, men man skall veta att testikelcancer är ovanligt. De flesta blir av med sjukdomen efter behandling, även om sjukdomen har hunnit sprida sig. De flesta personer som får sjukdomen är mellan 28 och 43 år.

Men även om förändringar i testiklarna kan vara godartade är det viktigt att du blir undersökt om du har symtom.

Här är de vanliga symtomen på testikelcancer. Du kan ha ett eller flera av dem:

  • Det finns en knöl i testikeln.
  • Testikeln har fått en annan storlek och kan kännas annorlunda.
  • Testikeln känns tyngre.
  • Det gör ont i testikeln.

En del får inga symtom förrän cancern har spridit sig. Du kan till exempel få ont i magen och ryggen. Ett annat mindre vanligt symtom är att en eller båda bröstkörtlarna börjar ömma eller växa. Symtomen kan ha andra orsaker, till exempel att testikeln har vridit sig eller att bitestikeln har blivit inflammerad. Bitestikeln är ett litet organ som finns bakpå testikeln. Där lagras och mognar spermierna.

(bilden visar att Michelangelo hade kläm på att ena testikeln ofta naturligt hänger lite lägre)

Vad kan du göra?

Får du mycket ont plötsligt smärta, feber eller rodnad och värme i området bör du söka din vårdcentral, eller urolog omedelbart.  Om man har akut smärta är det nämligen mycket viktigt att man undersöker snarast, då en del andra tillstånd, som vridna testiklar (testis-torsion) kan behöva snabbt ingrepp. Så vid akuta besvär bör du ha omedelbar bedömning och inte vänta. Vid lite längre tids oro för knölar och hårda partier eller att det känns annorlunda - då är en ultraljudsundersökning en skonsam och snabb metod, som kan bespara från kirurgi. Vi kan hjälpa dig med en ofarlig och snabb undersökning med ultraljud om du känner knölar eller hårda områden i pungen, till och med samma dag.

Vår ultrajudsundersökning sker med senaste och mest avancerade utrustning som finns av vår vane och erfarne radiolog, och är särskilt lämplig vid misstanke om testikelcancer. Vi undersöker då samtidigt om det finns ljumskbråck  då det kan ge liknande symtom, och kostnaden är 3500 kr. 

Vill du veta mer om testikelcancer kan du läsa här.

´Fakta

Testiklar hos män, är ovalformade könskörtlar som är en del av det manliga reproduktionssystemet. De är placerade i pungen, en säck av hud och muskler under penis. Testiklarna är vanligtvis släta, något fastare i konsistens, och rör sig lite inuti pungen. De är ansvariga för produktionen av spermier och manligt könshormon.

Varje testikel är vanligtvis omkring 4 till 5 cm lång och 2 till 3 cm bred, men storleken kan variera mellan individer. De hänger vanligtvis med en något ojämn höjd, där en sida hänger lite lägre än den andra för att minimera kompression vid sammanpressning av benen.  Det är viktigt att regelbundet göra självundersökningar för att upptäcka eventuella ovanliga förändringar, som kan vara tecken på medicinska tillstånd som testikelcancer eller infektioner.

Ett bra tips är att känna igenom pungen i badet eller duschen där du är varm och avslappnad. Värmen får pungen att bli större och gör det lättare att känna på testiklarna. Det är även lättare att känna ojämnheter om du är intvålad och fingrarna lättare glider över huden. Du kan läsa mer här.

Du kan kontakta oss via formulär nedan eller telefon 08- 661 88 75

DU KAN ANMÄLA DIG HÄR OM DU VILL VETA MER OM DENNA UTREDNING SKULLE PASSA FÖR DIG! VÄLKOMMEN!

Läs våra allmänna villkor om bl.a. personuppgifter