Långtidsblockera smärta vid knäartros

Värmebehandling av nerv ger långvarig lindring

Har du knäartros och ingen behandling har hjälpt tillräckligt bra? Eller är du opererad, kanske med protes, utan att värken gått över? Nu finns en ny metod till din hjälp.

Hittills har smärtstillande och antiinflammatoriska mediciner, fysioterapi och operation varit de vanligaste strategierna vid knäsmärta. Men ibland hjälper det inte, eller så är man tveksam till operation av olika skäl. Där har den här nya metoden, radiofrekvensbehandling (RFA), sin plats! 

Metoden går ut på att nerver behandlas med ett starkt elektriskt fält som utvecklar värme, vilket bromsar nervens signaler till hjärnan.

Vi använder RFA för svårbotad knäsmärta, något som får insteg på allt fler avancerade smärtkliniker världen över, som exempelvis vid vår universitetssjukhus i Uppsala eller sådana berömda amerikanska sjukhus som John Hopkins eller Cleveland clinics. Läs mer om metoden och vetenskapen på länken nedan.

Nerven slutar smärtsignalera

RFA går till så, att man gör en testbehandling där man blockerar nerverna till knät med bedövningsmedel. Därefter värms nerven upp med en tunn specialnål som sänder radiovågor lokalt mot nerven, så att den förändras och slutar att leda smärtsignaler under lång tid. För hur det än är, så är det nerverna som förmedlar smärtan som gör det svårt att röra sig, svårt att ta sina vanliga promenader och i värsta fall leder detta till ständig värk. 

Så om man blockerar nervförmedlingen inte bara för stunden utan med en metod som varar i veckor och upp till flera år kan man som patient slippa smärta och biverkningar av läkemedel och fördröja tiden till - eller till och med undvika - operation. 

Vår radiolog Anastasios Michos är specialiserad på sådana minimal-invasiva ingrepp. 

Det täcks av vissa sjukvårdsförsäkringar. Är du är intresserad som privatbetalande så kan du kontakta på boka/info länken eller ringa 08-6618875.Läs våra allmänna villkor om bl.a. personuppgifter