Diagnos - Ryggvärk, lumbago

Det långa ryggskottet

Det kallas hexenschuss på tyska, den där plötsligt insättande svåra smärtan i ryggslutet. Som ett oväntat pilskott av en häxa alltså. Normalt går det ju över, men det kan också fortsätta att värka månad efter månad. 

Ryggvärk och lumbago är vanliga problem som kan orsaka obehag och smärta i ryggen. Det finns flera behandlingsalternativ som kan lindra symtomen och hjälpa till att botemedla tillståndet. Nedan följer några förslag på hur man kan behandla ryggvärk och lumbago: 

 • Vila och undvik överdriven fysisk ansträngning. 
 • Ge din rygg tid att återhämta sig. 
 • Applicera kyla eller värme på det drabbade området. Kyla kan hjälpa till att minska inflammation och svullnad, medan värme kan lindra muskelspasmer och öka blodflödet. 
 • Använd smärtstillande medel som paracetamol för att lindra smärta och inflammation. 
 • Utför stretching- och styrketräning som riktar sig till ryggmusklerna. Detta kan bidra till att öka flexibiliteten och styrkan i ryggen, vilket kan minska risken för framtida skador. 
 • Gör regelbundna besök hos en fysioterapeut som kan hjälpa till med olika behandlingsmetoder, såsom massage och stretching. 
 • Använd ergonomiska hjälpmedel som en justerbar stol eller skärm för att förhindra felaktig kroppshållning vid arbete eller vila. 

Om smärtan eller symtomen inte förbättras med dessa åtgärder inom några få veckor, eller om du upplever några andra symtom som feber, domningar eller muskelsvaghet, bör du söka medicinsk rådgivning från en läkare eller sjukvårdspersonal. 

Det är alltid viktigt att konsultera en läkare för att fastställa den exakta orsaken till lumbagon och för att få en korrekt diagnos. Beroende på diagnosen kan olika behandlingsalternativ rekommenderas, inklusive: 

 • Smärtlindring: Smärtstillande läkemedel som NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) kan lindra smärta och inflammation i ryggen. Ibland kan också läkemedel med opioider eller muskelavslappnande medel användas under en begränsad period för att lindra smärta och spänningar. 
 • Livsstilsförändringar: Det är också viktigt att göra förändringar i din livsstil för att förebygga lumbago och minska risken för ryggproblem. Dessa kan inkludera regelbunden motion, viktkontroll, att undvika stillasittande livsstil och att undvika tunga lyft.
 • Fysioterapi: Fysioterapi kan vara till hjälp för att minska smärta och förbättra rörligheten i ryggen. Fysioterapeuter kan också ge råd om lämpliga övningar och träningsprogram som stärker ryggmusklerna och förbättrar ryggens flexibilitet. 
 • Elstimulering med TENS (apparat man kan ha i hemmet) Injektioner i muskulatur och mot nerver. Akupunktur: Vissa studier har visat att akupunktur kan vara effektivt för att lindra smärta och förbättra funktionen vid lumbago. 
 • Blockader, en gammal välkänd teknik att med hjälp av bedövningsmedel eller cortison dämpa nerv och muskelaktivitet och inflammation. Ges vid vår privat mottagning och försäkringsmottagning. Också bra för diagnostiken.
 • Kirurgi: I vissa fall kan kirurgi vara nödvändigt för att behandla lumbago, särskilt om det är relaterat till en nervkompression eller en annan allvarlig orsak. Kirurgisk behandling kan inkludera diskektomi, fusion eller annan typ av kirurgisk ingrepp för att avlasta nerverna och stabilisera ryggraden. 

Sammanfattningsvis kan behandlingen av lumbago vara olika beroende på orsaken och symtomen. Det är viktigt att söka professionell hjälp från en läkare för att få en korrekt diagnos och för att diskutera behandlingsalternativ som passar dig bäst.