Har man haft ont mer än tre månader - hela tiden eller upprepat - har man också kronisk smärta. Eftersom kroniskt ibland tolkas som obotligt, vilket det inte alls behöver vara med rätt vård, är det bättre att använda långvarig smärta som beskrivning. Det kan vara bra för alla att känna till, då det är krav du nu kan ställa! Handen på hjärtat, har du fått sådan vård?
Jo, dessa riktlinjer har gjorts av en kommitté på uppdrag av alla Sveriges regioner i projektet "kunskapsstyrning hälso- och sjukvård". Tungt alltså. Man beskriver ärligt att bakgrunden är att vården misslyckats trots att 20 procent av vuxna har svår eller medelsvår smärta och borde vara ett av de mest prioriterade områdena. Man skriver att vården har uppenbara brister på många håll och är ojämlik.
Man talar här om vårdförlopp - det vill säga vad som ska hända i vården - från det att man haft ont i tre månader till det att man blir bättre och själv kan hantera sin situation. Vad som skall hända under de här tre första månaderna tas däremot inte upp. Det känns rätt viktigt ändå, med ett tillstånd som drabbat två miljoner personer och där sju hundra tusen personer med värk och smärta önskar hjälp, är vår synpunkt, och vi vill förstås komma in långt tidigare för att hindra en tråkig utveckling.
Men låt oss inte fastna där - vad har du nu svart på vitt på efter tre månader?
Patientperspektivet skall gälla, det kallas numera personcentrerad vård, och är ganska självklart då all lagstiftning har samma krav. Det skall tidigt göras en rehabiliteringsplan. Det har du rätt att få. Har du en sådan nu? Annars är det bara att kräva den direkt. Du har numera både lag och riktlinjer på din sida. Det är också av stor vikt med tidig diagnos. Lite sorgset konstaterar styrgruppen att många patientföreningar berättar om sjukskrivningar som inte kopplas till åtgärder, arbetsplatsbesök och utbildning. Det är "inte ändamålsenligt". Så du har rätt till funktionsutredning. Vi gör förstås sådana på vår privatklinik.
Målet för vården skall bland annat vara ökad livskvalitet, ökad kontinuitet i vården, och remiss till specialistvård i samråd mellan patient och remitterande läkare. Det är ju faktiskt lätt att kontrollera själv om det fungerar, eller hur. Och man skall inte avsluta vården för smärta om du inte kan hantera situationen själv, däremot kan man det om patienten inte är intresserad av vård, eller att utredningen visar till exempel cancer eller andra allvarliga andra sjukdomar. Sen finns det en bisarr gummiparagraf att man kan sluta också om "patienten inte kan tillgodogöra sig åtgärder".
För detta finns ett intressant flödesschema om hur din vård skall beslutas. Jag visar en minibild här, men den fullständiga finns i dokumentlänken nedan. På ren svenska skall utredningen påbörjas i primärvården, hos husläkaren. Om den "biopsykosociala utredningen" och samtal med dig gör att ni tycker det finns skäl att fortsätta, skall du ha en rehabiliteringsplan över vad som skall göras.
När skall man få mer hjälp och rehabilitering?
Räcker det inte med den först erbjudna vården och behovet finns, skall du få multimodal rehabilitering i primärvård, eller om detta inte fungerar eller bedöms räcka till, i specialistvård. Det är sådan vård som görs av oss på Bragée Rehab och nio andra rehabenheter inom vårdval Region Stockholm. Här är därför en liten bild hur du och husläkaren kommer överens. Den förklaras i detalj i länken efter artikeln.
När det gäller diagnos skall du tidigt får veta om din smärta är
Man tycker att husläkaren tidigt skall ta blodprover.
Efter provtagningen skall man få fast vårdkontakt i primärvården. Det ska göras en sammanfattning i dialog med dig, en förklaring till din långvariga smärta, en diskussion om konsekvenser för dig och både stöd och egenvårdsråd.
Du skall få din rehabiliteringsplan senast en månad efter diagnos.
Det är ganska mycket den skall täcka in som du rätt till!
Din närstående, det vill säga familjemedlem eller stödperson, skall kunna vara med när rehabplanen tas fram.
Tycker man i planen att du skall vara med om multimodal rehabilitering, då skall det ske. Annars kan det kanske räcka med det som görs genom primärvården, som läkemedelsbehandling, utbildning, fysisk träning, sömnåtgärder, råd om levnadsvanor och åtgärder på din arbetsplats.
Skall du erbjudas rehabilitering skall du få information om det i samband med planen. Ett lite egendomligt råd är att du också skall få veta hur medicinering kan ha negativ påverkan på smärta och dess konsekvenser. Varför har man då inlett sådan behandling? Känns för oss lika rimligt att berätta vad som kan vara bra med läkemedel....
Vilken typ av rehabilitering väljer ni nu tillsammans, du och doktorn?
Även under sådan remittering behåller du din fasta vårdkontakt i primärvården, hos husläkaren. Och oavsett var du får din vård, blir husläkaren och primärvården den långvariga trygga punkten. För vår del finner vi det ännu mer relevant att smärtvården är den fasta punkten framöver.
Du kanske vet att vi på Bragée har mottot "trygg och trodd". Samma inställning beskrivs nu i dessa nationella riktlinjer. Man beskriver så vackert om bemötandet:
"Ett gott bemötande är avgörande för att etablera en god kontakt. Vården för patienter med långvarig smärta börjar alltid med gott bemötande. Med detta avses erkännande av och respekt för patientens smärtupplevelse samt en icke ifrågasättande eller värdeladdad kartläggning av rapporterade problem."
Detta var en komprimerad sammanfattning av de riktlinjer som nu skall gälla. Jag tycker de betonar patienternas rättigheter och var ansvaret ska ligga och hur patienter och vård skall samverka. Bevaka dina rättigheter!
Och som alltid, "a man of words and not of deeds, is like a garden full of weeds", ord och riktlinjer är bra, men det skall göras också... Vad oss anbelangar skall vi gärna följa dessa riktlinjer!
Björn Bragée, smärtläkare
Smärtvård täcks av många sjukvårdsförsäkringar. Är du är intresserad som privatbetalande så kan du kontakta på boka/infolänken eller ringa 08-6618875.
Läs våra allmänna villkor om bl.a. personuppgifter
Relaterade länkar
Datum: 2024-03-10 Artikelförfattare: Dr Björn Bragée 22-11-06
Godkända vårdförlopp för smärta. Vi följer de nya nationella riktlinjerna för smärtvård som kom hösten 2022. Den ger alla rätt till en vårdplan, rätt bemötande och innehåller...
Vi har hela vårdkedjan. Vi kan hjälpa vid alla typer av smärta och värk, och är specialister på att lindra eller bota vid komplexa tillstånd med avancerade och skonsamma metoder....