Stellatumblockad mot smärta, stress och ptsd

Metod som får nya användningsområden

Att ge blockad av sympatiska nerver, de som styr stress och smärta, är en gammal metod som senaste åren fått ökad användning. Vi har en skonsam och precis teknik för detta.

På halsen, i höjd med struphuvudet, finns en stjärnformad nervknuta, stellatum plexus, Där styrs de sympatiska autonoma nerverna till hals, nacke, arm och bröstkorg. Genom att lägga en blockad i det området får man smärtlindring genom att aktiviteten i de här autonoma nerverna minskar. De senaste åren har det också kommit en mängd forskningsartiklar som beskriver att detta också har en bra effekt vid svår stress, som PTSD.

Blockad av stellatum görs på alla stora smärtkliniker i Sverige vid svåra smärttillstånd, som påverkas av hög aktivitet i de sympatiska stressystemet. På Bragée Medect introducerar vi nu en teknik som används internationellt, men ännu inte börjat användas i Sverige. Tekniken innebär att en avancerad ultraljudsutrustning används som ledning för hur blockaden läggs. Vi kan med den på millimetern följa den tunna nålen till den exakta platsen där nervknutan ligger. Utan sådan utrustning får man göra denna blockad utan annan ledsagning mot målet än att med fingret känna  det kotutskott som ligger i närheten, och använda det som riktmärke. Alternativt kan man ta hjälp av röntgen, men som då bara visar skelettet och nålen. Ultraljudsutrustningen låter alltså se själva nervknutan, vilket innebär att behandlingen blir mer precis och risken för biverkningar, i form av till exempel blödningar, minskar. 

Effekten av behandlingen kan vara helt omedelbar eller dröja lite. Resultatet är minskad smärta i dagar eller veckor, upp till månader. Patienten kan direkt återvända hem efter kort övervakning. Se exemplet om Janes knäsmärta. 

Det har också funnits enstaka rapporter om effekt av stellatumblockad vid ME/CFS och ett antal rapporter om bra effekt vid bältrossmärtor i området, nervsmärtor, PTSD, ansiktsnervsmärta och många andra annars mycket svårbehandlade smärttillstånd. 

Behandlingen föregås normalt av en bedömning av smärtläkare.

Det täcks av vissa sjukvårdsförsäkringar. Är du är intresserad som privatbetalande så kan du kontakta på boka/info länken eller ringa 08-6618875.Läs våra allmänna villkor om bl.a. personuppgifter