Stellatumblockad mot smärta, stress, ptsd

Metod som får nya användningsområden

På halsen, i höjd med struphuvudet, finns en stjärnformad nervknuta, stellatum plexus, Där styrs de sympatiska autonoma nerverna till hals, nacke, arm och bröstkorg. Genom att lägga en blockad i det området erhålls smärtlindring genom att aktiviteten i de autonoma nerverna minskar. De senaste åren har det också kommit en mängd forskningsartiklar som beskriver att det också har en bra effekt vid svår stress, som PTSD. 

Blockad av stellatum görs vid alla stora smärtkliniker i Sverige vid svåra smärttillstånd som påverkas av hög aktivitet i de sympatiska stressystemet. På Bragée Medect introducerar vi en teknik som används internationellt, men ännu inte fått fäste i Sverige. Tekniken innebär att blockaden läggs med ledning av  en avancerad ultraljudsutrustning. Vi kan på millimetern följa den tunna nålen och se exakt var nervknutan ligger. Normalt brukar man göra denna blockad utan annan ledsagning än att med fingret känna som riktmärke det kotutskott som ligger i närheten, eller ta hjälp av röntgen, som då bara visar skelettet och nålen. Vi kan alltså se själva nervknutan, vilket innebär att behandlingen blir mer precis och risken för biverkningar i form av till exempel blödningar minskar. 

Effekten av behandlingen kan vara helt omedelbar eller dröja lite. Resultatet är minskad smärta i dagar eller veckor, upp till månader. Patienten kan direkt återvända hem efter kort övervakning. 

Det har också funnits enstaka rapporter om effekt av stellatumblockad vid ME/CFS och ett antal rapporter om bra effekt vid bältrossmärtor i området, nervsmärtor, PTSD, ansiktsnervsmärta och många andra annars mycket svårbehandlade smärttillstånd. 

Behandlingen föregås normalt av en bedömning av smärtläkare.

Är du är intresserad så kan du kontakta oss via kontaktformuläret nedan eller ringa på 08-6618875.

KONTAKTFORMULÄR